Sucursala AGIR Timiș – se revigorează

Joi, 18 ianuarie 2023 în Amfiteatrul „Ioan Anton, din cadrul Facultății de Mecanică (Universitatea Politehnica Timișoara), s-a desfășurat Adunarea generală de dare de seamă și alegeri la nivelul Sucursalei Timiș a Asociației generale a inginerilor din România (AGIR). La lucrări, din partea organismului central de conducere AGIR au participat dl. Președinte dr.ing.dipl.DHC Mihai MIHĂIȚĂ și dl. Vicepreședinte prof.dr.ing. dipl. DHC Gheorghe MANOLEA.

Doamna Conf.dr.ing. Lavinia Mădălina PETANEC, în calitate de Președinte la sfârșit de mandat, conform uzanțelor, a prezentat o succintă „Dare de seamă” privind activitatea desfășurată în anul 2023„ precum și câteva obiective și acțiuni propuse pentru viitor. Apoi au urmat discuțiile, destul de aprinse, dar, toți cei 10 membri care și-au exprimat părerile au dovedit interes pentru revenirea la efervescența existentă în organizație, nu cu mulți ani în urmă.

Dl. dr.ing. Marian-Constantin VASILE, și-a manifestat a luat cuvântul, evidențiind câteva oportunități de finanțare și implicare constructivă a asociației în viața comunității, însă totodată sesizând numărul redus de membrii cotizanți, dintr-un județ cu zeci de mii de ingineri. Își manifestă disponibilitatea de a se implica și sprijini organizația pentru a deveni mai activă, la adevăratul potențial ingineresc de care dispune județul Timiș. În mod deosebit, Timișoara este un oraș care merită o organizare mai bună, pentru valorifica pregătirea specialiștilor pentru o transformare de tipul „SMART-CITY”, inteligentă, sustenabilă, verde, reziliență și prosperă. Împărtășind din experiență proprie, administrativă și managerială la nivel județean, propune implicarea AGIR Timiș în proiecte de transfer tehnologic, de mobilizare a tinerilor ingineri în fructificarea ideilor inovatoare și pragmatice, cu implementare operativă, atât în sectoarele industriale, cât și în sistemele de administrație.

Pornind de la unele principii de inginerie a cerințelor, se pot genera soluții și pune în operă tehnologii moderne, chiar și demersuri pentru digitalizarea sucursalei AGIR Timiș. A amintit de diversitatea acțiunilor din trecut, cuprinse în programele anuale ale acțiunii „Săptămâna calității” inițiată de AGIR Timiș, cu largă cuprindere a inginerilor, inclusiv din societățile comerciale cu pondere inginerească. Există condiții prielnice de a face Sucursala AGIR Timiș mult mai atractivă și cuprinzătoare. A încheiat cu mesajul „Dragi colegi, sunt convins că SE POATE!

Dl. Prof.univ.dr.ing. Gheorghe LUCACIpreședinte al Filialei ASTR Timișoara și președinte al Asociației Profesionale de Drumuri și Poduri (APDP), și-a expus părerea asupra importanței organizării mai eficiente a celei mai cuprinzătoare asocieri profesionale a inginerilor, organizația de utilitate publică AGIR. A atras atenția necesității simplificării sistemului de finanțare de la nivelul filialelor și sucursalelor ASTR, respectiv AGIR, printr-o eventuală acordare/dobândire a personalității juridice, pentru a exista o mai mare operativitate în realizarea acțiunilor. Propune o mai bună cooperare locală și regională a asocierilor profesionale, având în structură preponderent ingineri

Dl prof.dr.ing. Ilare BORDEAȘUdecan al Facultății de Mecanică (UPT), a punctat câteva caracteristici care reprezintă modelul profesiei de inginer. Consideră necesară acordarea unei mai mari atenții formelor de creștere a personalității și răspunderii inginerului în carieră, chiar prin instituirea unui sistem de certificare, monitorizat de o comisie de specialiști, care poate purta numele de „Ordin al inginerilor. Pentru crearea unei mai mari atractivități științifice a AGIR, consideră necesară demararea procedurilor de indexare a „Buletinului AGIR”, în baze de date cu grad ridicat de recunoaștere academică, inclusiv la nivel internațional. De asemenea, propune o mai bună cooperare cu organizațiile de sindicat teritoriale.

D-na prof.dr.ing. habil. Ioana IONELprofesor emerit al UPT, s-a referit la unele aspecte generale privind calitatea, precum și cele particulare calității mediului din Timișoara, oraș supus mereu unor factori poluanți periculoși. Recunoaște unele probleme negative din interiorul organizației AGIR Timiș, dar remarcă aportul adus mereu de femeile – inginer, cu merite privind implicarea, cu referire expresă la doamna conf.dr.ing. Lavinia Mădălina PETANEC, în calitatea îndeplinită de președinte de Sucursală AGIR Timiș.

Dl. Ing.dipl. Mirel OPRIȘ, locotenent-colonel în rezervă, I.S.U. Timiș, (cel care în anul 2004 a pus bazele Societății de Protecție împotriva Focului –S.P.F. din cadrul Sucursalei A.G.I.R. Timis cu o serie de personalități și specialiști în domeniu), a evocat momente din trecutul organizației și din activitățile societății pe care o coordonează și în prezent. Și-a manifestat interesul pentru a contribui în continuare la bunul mers al organizației AGIR Timiș și a precizat faptul că pentru vizibilitatea asociației trebuie să fie comunicaregrupuri de lucru pe diverse domenii în cadrul acesteia, iar comitetul trebuie să fie completată cu șefii acestora care să fie membrii pe diverse domenii de activitate: universitar, afaceri, cercetare, doctoranzi, preuniversitar, asociații de studenți ingineri, și alte domenii unde sunt ingineri care au activitate, instituirea unui sistem de certificare, monitorizat de o comisie de specialiști, care poate purta numele de „Ordin al inginerilor sau „Legea inginerului’‘, etc.

Au mai avut loc și alte intervenții scurte din partea participanților, atât cu mesaje critice la modul cum s-a desfășurat viața de organizație, însă și constructive și cu promisiuni de angajare pentru îmbunătățirea activității de viitor.

Alocuțiunile și intervențiile invitaților de la nivelul central AGIR, respectiv ale Președintelui Mihai MIHĂIȚĂ și ale Vicepreședintelui Gheorghe MANOLEA, au adus o serie de lămuriri asupra problemelor ridicate, în special a celor legate de aspectele organizatorice. S-a reamintit faptul că în Anuarul AGIR tipărit în anul 2012, figurau 817 ingineri legitimați, activi în 9 cercuri și 8 societăți inginerești. Semnalul de alarmă pentru situația actuală a Sucursalei a fost dat de reducerea drastică a numărului de membrii, mai ales a celor activi și cotizanți, deși prin documentele reflectând activitatea multora este menționată afilierea la AGIR. În acest sens, noul organ de conducere care va fi ales, trebuie să fie mult mai mult implicat în refacerea evidenței membrilor, atragerea a cât mai multor ingineri din mediul de afaceri, dar cu respectarea permanentă a prevederilor statutare.

agir-4

S-a precizat faptul că Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) este o organizație profesională, cu autonomie deplină, neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, dobândită prin Încheierea nr.4/13.01.1990, recunoscută de utilitate publică prin HG nr.970/2007. Este o organizație deschisă, cu membri persoane fizice și juridice, care are ca scop principal apărarea intereselor profesionale și sociale ale inginerilor, realizarea unității de acțiune a acestora, în vederea întăririi autorității, prestigiului titlului și profesiei de inginer.
Au fost evocate personalitățile de netăgăduit pentru istoria organizației, care au fost de la început în „prima linie” a organizării inginerilor. Sucursala AGIR Timiș s-a înființat în 12.06.1997, sub conducerea regretaților Prof.dr.ing. Dimitrie BABEU (președinte) și ing.dipl. Viorica BĂLAN (secretar). În semn de recunoștință pentru exemplara implicare, doamnei Viorica BĂLAN i s-a decernat Medalia de Excelență AGIR.

Presedinti Sucursala Timis AGIR

În urmă cu aproape 5 ani, (10 august 2019), Viorica BĂLAN (n. 22 decembrie 1930) a plecat la cele veșnice. La scurt timp, pe același drum a plecat și profesorul emerit al UPT Dimitrie BABEU. Astfel, nu doar AGIR, ci întreaga Timișoara a pierdut doi devotați cetățeni de onoare”, titlul dobândit de ambii în 3 august 2016, într-o Ședință festivă dedicată „Zilei Timișoarei”, în semn de recunoștință pentru îndelungata și rodnica lor activitate în slujba comunității inginerești din țara noastră. Profesorul dr.ing. Doru PETANECbine-cunoscut specialist agricol, cu foarte bune rezultate și la comanda Direcției Generală de Agricultură și Industrie Alimentară Timiș, a preluat conducerea Sucursalei AGIR. Dar, în ziua de 17 martie 2021, necruțătorul coronavirus l-a luat dintre noi, pentru veșnicie.

Dumnezeu să-i odihnească în pace! Veșnică rămâne pomenirea lor, mai ales în comunitatea inginerilor timișeeni.

Cu siguranță că aceste exemple de devotament vor rămâne în amintirea tuturora, însemnând și un factor mobilizator într-o organizarea viitoare mai judicioasă a Sucursalei AGIR Timiș.

Momentul alegerilor a cuprins și unele discuții mai delicate, dar, în final s-a ajuns la o nouă componență a Comitetul de conducere la nivelul județului Timiș, avându-l în frunte pe dr. ing. Marian-Constantin VASILE. Din Comitet mai fac parte conf.dr.ing. Lavinia Mădălina PETANEC, prof. dr. ing. Petru NEGREA, ing. Mirel OPRIȘ și ing. Claudia Beatrice BÎRLAN. Ca cenzor al organizației a fost ales prof.dr.ing.&ec. Dumitru MNERIE.

IMG-20240118-WA0020

Au fost stabiliți și cei patru delegați reprezentativi pentru Adunarea Generală de Dare de seamă și alegeri AGIR, care va avea loc anul acesta, la sfârșitul lunii martie.

Constantin Marian

Noul președinte ales al Sucursalei AGIR Timiș, dr.ing. Marian Constantin VASILE, este recunoscut în județul Timiș pentru calitățile sale: competență profesională, abilități organizatorice, o capacitatea mare de implicare în implementarea a unor mari proiecte. La vârsta de 44 de ani, se poate mândri cu succese acumulate în administrație publică județeană, în producția industrială (Automotive și IT) și în cercetare-dezvoltare. Absolvent, ca șef de promoție, al Facultății de Automatică și Calculatoare (UPT), este un promotor al conceptului de SMART CITY pentru dezvoltarea și modernizarea Timișoarei. Un argument al competenței în acest sens stă teza de doctorat, susținută la UPT în 2019, cu tema: „Model de dezvoltare a orașelor și regiunilor inteligente în România”. Cu experiența managerială și competențele și abilitățile de care dispune, s-a angajat să dovedească comunității inginerilor din județul Timiș că „SE POATE”.

Încă din primele zile care au urmat Adunării Generale, la adresa membrilor noii echipe de conducere a Sucursalei AGIR Timiș au sosit mai multe mesaje de felicitare și încurajare, dar și o multitudine de propuneri de colaborare și implicare în organizarea unor acțiuni pentru inginerii din toate domeniile. Acestea vor fi mai vizibile pe adresa:  https://timisagir.wordpress.com/?

Să fie „într-un ceas bun” !

Consemnează

Dr.ing. Dumitru Mnerie

Mulțumesc pentru vizită, scrieți un mesaj pe blog.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mulțumesc pentru vizită, scrieți un mesaj pe blog.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.